Complexciutat – Museu casa Areny Plandolit

Antecedents

Després de les dues darreres sèries “ 光と木 ” (Hikari to ki) i “poètic contrast” exclusivament i intencionadament naturals, la nova proposta fotogràfica presentada als Jardins d’Art, es vol totalment antròpica i urbana. De fet, aquesta nova sèrie posa de manifest la voluntat d’explorar ambdós mons (antròpic i natural) sempre en diàleg no només en series de fotografia anteriors com “entre natura i arquitectura” (objecte del dossier principal La Pell del Paisatge de la Revista Portella núm. 3) sinó també en diversos projectes arquitectònics i urbanístics.

Conceptualització

Explorar i apropar la complexitat de la ciutat, la seva realitat i màgia als espectadors. Una sèrie de fotografies que capturin aquesta riquesa, vibració, contrast… d’una manera tan simple com és capturant aquesta realitat sense retocs ni post-processos, tan sols la sensibilitat del fotògraf permet capturar aquestes escenes tant reals com increïbles.

Més de quatre anys viatjant per mig món, en algunes de les més grans metròpolis i altres petits nuclis urbans a la recerca d’aquesta complexitat urbana.

Espai públic, espai privat, locals comercials… però també serveis soterrats, serveis aeris, usos a l’espai, esdeveniments, circulació de vehicles, de persones… totes aquestes realitats “paral·leles” (i multitud més) són les que componen la realitat i riquesa de la ciutat. Aquests mons es veuen reflectits en els aparadors de vidre, un element translúcid, però també reflectant permet que part d’aquesta complexitat es concentri en un sol pla. Es genera un contrast molt intens entre els dos mons que se separen i a la vegada se superposen en el mateix límit i espai que és el vidre:

Interior/exterior
Privat / públic
Dins / fora
Tancat / obert
Comerç / habitatge
Interiorisme / Urbanisme
Escala humana / Escala urbana

Quan mirem un aparador, aquests reflexos són ben presents, però el nostre cervell analitza tota aquesta informació i filtra el que veuen els ulls i només “mostra” el que volem veure.

La realitat és sempre molt més rica i profunda del que a primera vista veiem… la societat actual amb la rapidesa i la immediatesa no té temps per “observar” i “mirar” i només “veu”… Aquesta sèrie vol posar de manifest i a la vegada en valor aquesta realitat, aquesta complexitat, aquesta riquesa del nostre espai públic i urbà.

Seguint el nostre procés i concepte fotogràfic que ens caracteritza: “Arquitectura: Un camí que comença amb l’abstracte per arribar al concret. Fotografia: Un camí que comença amb el que és real per arribar al sensible.”

Ens permet capturar la complexitat i profunditat de l’espai públic sense cap retoc o doble exposició… les fotografies tenen una riquesa i vibració molt profundes que han sigut capturades tal com es veu en la fotografia. Cap manipulació (a part del retall) permeten generar unes imatges que impacten per la seva complexitat a la vegada que evoquen la realitat urbana plena de contrastos i de vida…

És aquesta complexitat “real” i visible per tots i la seva situació propera (aparadors) que creiem que el públic es pot apropiar d’alguna manera. Les fotografies són simplement reflexes d’espais públics en vitrines de vidre on es pot veure l’interior, els dobles vidres, així com la il·luminació, generen mons complexos que són ben reals… i l’espectador només ha de treure la càmera per capturar-ho.

Per a més informació sobre l’estudi, projectes o qualsevol consulta, no dubti en contactar amb nosaltres. També pot visitar els nostres projectes d’Arquitectura, separadament.