Materialitzar la memòria – Encamp

La instal·lació “Materialitzar la Memòria”, vol participar i intensificar el concepte de recuperar i explicar la història d’Encamp treballat en la remodelació de les Avingudes i ho fa a través l’evocació i “materialització” de la seva memòria.

Les fotografies originals escollides van capturar durant el segle passat diferents escenes de la vida quotidiana d’Encamp, especialment la Mosquera i el Tremat.

El treball de reenquadrament consisteix a ampliar la fotografia en una zona concreta per centrar-se en elements particulars que la componen. Aquest treball, que s’ha practicat durant gairebé tota la història de la fotografia, i es porta aquí tant a l’extrem que permet generar una “nova” imatge.

Una exposició “penjant”, omnipresent en l’espai públic gràcies a la multitud de catenàries previstes per intervencions d’aquest tipus.

La materialització, sobre un suport semi transparent, microperforat i permet fer visible les imatges per les dues cares, idoni per una instal·lació fotogràfica en l’espai urbà. El material lleuger i la seva localització penjada a les catenàries atorga moviment a les fotografies; agitació amable i intermitent que intensifica aquesta visibilitat “difusa” així com la voluntat de “materialitzar” memòria.

En definitiva uns reenquadraments que esdevenen més que fotografia, que “materialitzen” la memòria i evoquen sentiments, sensacions i records de la història recent del poble d’Encamp en una instal·lació d’escala monumental.

“Vull que els meus projectes estiguin lligats a la història del lloc. És important per mi. El que ha estat en silenci durant molt de temps comença a parlar, apareixen centelleigs, les emocions surten a la superfície i comencem a entendre.”

(Peter Zumthor Mari Lending – Présences de l’histoire Ed. Scheidegger & Spiess, 2018)

Autor

Miquel Merce

Fotografia

Miquel Merce

Per a més informació sobre l’estudi, projectes o qualsevol consulta, no dubti en contactar amb nosaltres. També pot visitar els nostres projectes d’Arquitectura, separadament.